Monumente Medievale din Bucovina PDF Imprimare Email
Autor Administrator   
Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010 10:45

_OCB2960_1x1_700 

Monumente Medievale din Bucovina

O carte pentru călătorii sau o călătorie într-o carte; un ghid al monumentelor care te ajută să desluşeşti iconografia şi sensul picturilor murale, povestea monumentelor din Bucovina şi a înprejurimilor; o lucrare scrisă de specialişti pentru toţi iubitorii de patrimoniu şi de turism cultural.

Cam aceasta ar putea fi o prezentare pe scurt a ceea ce este cartea “Monumente Medievale din Bucovina”. Într-un alt tip de expunere lucrarea s-ar putea numi un ghid mai amplu al monumentelor din Bucovina.

Cartea „Monumente Medievale din Bucovina” editată atât în limba română cât şi în limba engleză, este prima lucrare apărută în cadrul Editurii ACS.

În formatul prietenos al cărţii de 240 de pagini împărţite în 17 capitole, găsim informaţii despre: Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Mănăstirea Dragomirna, Biserica din Pătrăuţi, Biserica din Părhăuţi, Biserica din Arbore, Biserica din Bălineşti, Mănăstirea Putna, Mănăstire Suceviţa, Mănăstirea Moldoviţa, Mănăstirea Voroneţ, Mănăstirea Humor, Mănăstirea Probota, ş.a., dar şi informaţii despre ce presupune procesul de conservare-restaurare a monumentelor din zonă.

Lucrarea este bogat ilustrată cu imagini reprezentative şi greu accesibile (multe dintre ele sunt realizate în timpul procesului de conservare – restaurare, de la nivelul schelei), cu un text bogat în informaţii dar uşor de parcurs.

 

•  pentru vizualizare selectii din carte dati click pe fotografia cartii si apoi in partea dreapta jos, a fiecărei pagini.

 

Autorii:

Cei doi autori ai textului sunt prof. univ. dr. Tereza SINIGALIA, istoric de artă de prestigiu, expert în artă medievală, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române şi prof. univ. dr. Oliviu BOLDURA, expert restaurator cu o experienţă de aproape 40 de ani în coordonarea lucrărilor de restaurare a picturilor murale de la numeroase monumente din Bucovina şi nu numai.

Mănăstirile şi bisericile sunt principalele puncte de atracţie ale zonei, atât cele pictate la interior şi exterior, de faimă universală, înscrise pe Lista Patrimoniului Universal cât şi cele de interes naţional. Viaţa monahală sau comunitar-parohială pulsează în fiecare dintre ele, fiind centre vii de spiritualitate şi chiar de cultură. Muzee de excepţie valorifică piese uneori unice sau rare din patrimoniul medieval, de la broderii, manuscrise şi argintărie liturgică, la icoane, mobilier, veşminte şi piese de arhitectură” - prof. univ. dr. Tereza Sinigalia.

Pe lângă aspectele cu caracter documentar şi istoric, această publicaţie se referă, într-un capitol aparte, şi la unele probleme generale privind conservarea şi restaurarea picturilor murale. Urmărind o scurtă istorie a restaurării ne-am propus o aducere în prim plan a unui domeniu mai puţin cunoscut dar în urma căruia privitorul descoperă adevăratele valori artistice. De altfel, această carte prezintă numeroase imagini cu pictura ce a fost recuperată de sub acumulări consistente de praf şi fum. În felul acesta am dori o conştientizare a efortului depus de către restauratori atât pentru conservarea picturilor cât şi pentru punerea în valoare a moştenirilor artistice transmise în timp” - prof. univ. dr. Oliviu Boldura.

 

Lansarea cărţii:

Cartea „Monumente Medievale din Bucovina” a fost lansată pe 26 noiembrie în cadrul Simpozionului Naţional de Artă şi Civilizaţie Medievală ce a avut loc între 26 şi 28 noiembrie la Muzeul de Istorie din Suceava.

 

 

ACS_lansare_04_m ACS_lansare_01_m ACS_lansare_03_m

 

 

Referinţe în presă:

http://www.monitorulsv.ro/Pagina-de-carte/2010-12-11/Tereza-Sinigalia-Oliviu-Boldura-Monumente-Medievale-din-Bucovina

http://business-review.ro/city/collection-of-bukovina-photography-released-for-the-benefit-of-cultural-heritage-restoration/10571/

http://bucovinatv.ro/index.php?page=categ&cat=8&id=2505&m=11&y=2010

http://www.newsbucovina.ro/turism/35334/tripla-lansare-de-carte-la-muzeul-de-istorie-video

http://www.newsbucovina.ro/?q=monumente+medievale

 


Unde poate fi găsită cartea Monumente Medievale din Bucovina:

-         cartea este disponibilă în prezent la o parte din monumentele incluse,

-         Librăriile Cărtureşti din Bucureşti şi din ţară

-         Librăria Muzeului de Istorie din Suceava

-         Librăriile General Cart (Suceava şi Rădăuţi)

-         Librăria Dalles (Bucureşti)

-         Librăria Engleză din Bucureşti

-         Librăria Okian din Braşov

-         Librăria Bizantină din Bucureşti

-         în alte librării care au preluat cartea indirect

-         direct de la Editura ACS.

Pentru informaţii suplimentare ne puteţi scrie pe adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook

Our valuable member Administrator has been with us since Marţi, 03 Noiembrie 2009.


Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com