patrimoniu mobil
Depozitul de carte veche al Mănăstirii Dragomirna. Aspecte privind constituirea fondului de manuscrise și starea de conservare PDF Imprimare Email
Autor Angelica‑Ancuța Ștefan (Monahia Agnia)   
Marţi, 05 Decembrie 2017 16:28

 

Depozitul de_carte_veche_al_Mnstirii_Dragomirna

Mănăstirea Dragomirna este ctitorie de început de secol XVII a mitropolitului Anastasie Crimca și a boierilor Luca şi Simeon Stroici. Încă de la întemeierea mănăstirii, sub îndrumarea Mitropolitului Anastasie, la Dragomirna și‑a desfășurat activitatea o Școală de caligrafi și miniaturiști.

 
Aspecte întâlnite în tratamentul aplicat unei picturi contemporane, elaborată în tehnică mixtă. Studiu de caz: "Dinamica I", Romul Nuțiul PDF Imprimare Email
Autor Marius Kovacs, Maria Sbera   
Marţi, 05 Decembrie 2017 15:25

 

Tratamentul aplicat_unei_picturi_contemporane

Diversitatea materialelor disponibile artiștilor începând din secolul al XX‑lea a oferit posibilitatea de experimentare. Printre acestea se enumeră cele mai comune: acrilicul, acetatul de polivinil, alchidul, nitroceluloza, poliuretanul, epoxizii și rășinile siliconice.

 
Anonim italian, „Scenă de cruciadă”. Descoperirea unei inscripții ce a contribuit la identificarea autorului PDF Imprimare Email
Autor Lăcrămioara - Raluca Bivol, Ioan Sfrijan   
Marţi, 15 Noiembrie 2016 09:25

 

Sfijan

Dublura suportului original care datează de la sfârșitul sec. XIX, a ascuns existența unei inscripții pe partea din spate a lucrării.

Lucrările de conservare de pe spatele acestei "Scene de Cruciadă" executată de un artist italian necunoscut a adus din nou în discuție apartenența. Greu lizibilă în lumina directă, inscripția a fost analizată folosind reflectografia în infraroșu. Acest lucru a dat posibilitatea cercetătorilor să se concentreze asupra unui anumit autor, dincolo de datare generală și criterii geografice sau stilistice.

 

 

 
Recuperarea autenticităţii icoanei Maica Domnului cu Pruncul prin îndepărtarea totală a repictărilor. PDF Imprimare Email
Autor Dana-Luminiţa Postolache, Alexandrina Bădescu, Adriana-Gabriela Mardale, Stela Gherghina, Maria Persu, Diana Glăvan   
Luni, 14 Noiembrie 2016 19:25

 

Md 

Deținătorii lăcașurilor de cult, de cele mai multe ori, fără rea intenție și din dorința de a împrospăta imaginile icoanelor și iconostaselor, au intervenit asupra lor, prin metode şi cu materiale inadecvate.


Unul din motivele care puteau duce la repictarea integrală a icoanei, putea să se datoreze schimbării hramului bisericii, absenței anumitor părți importante ale icoanei, sau existența unor zone lacunare de mari dimensiuni prezente pe suprafața stratului  pictural.

 
Restaurarea proscomidiarului de la Schitul de Sub Piatră PDF Imprimare Email
Autor Ionascu Mara   
Luni, 14 Noiembrie 2016 19:07

 

proscomidiar

Cercetarea propusă prin acest articol se referă la restaurarea proscomidiarului de la Schitul de Sub Piatră, datat și semnat în anul 1844.

 Obiectul prezintă diverse degradări specifice: fisuri, crăpături, fracturi; depuneri de natură organică: depuneri grase, pete de ceară, halouri de umiditate accentuate, uzură, carbonizări, pierderea fragmentelor, oxidarea metalului.

 
Degradări ale picturilor pe pânză cauzate de tehnici necorespunzătoare de conservare și restaurare. Studiu de caz: Portretul abatelui Gácser Leó de la abația Pannonhalma, Ungaria PDF Imprimare Email
Autor Fruzsina Bencze   
Luni, 07 Noiembrie 2016 17:45

 

Fruji

Lucrările de artă pe suport organic, precum pânza, odată cu trecerea timpului parcurg un proces de îmbătrânire, pierzându-și fermitatea și elasticitatea.

Majoritatea degradărilor sunt cauzate de caracteristicile negative ale celulozei, de tratamente de conservare și restaurare necorespunzătoare, sau de neglijență și vandalism.

O intervenție greșită este lipirea marginilor pânzei de șasiu cu scopul de ”conservare” a acesteia, operațiune care, în timp, induce o  tensiune contrară mișcării naturale a pânzei, cauzând rigiditate, pliuri şi microfisuri.

 
<< Început < Anterior 1 2 3 Următor > Sfârşit >>

Pagna 1 din 3

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com