SOS Patrimoniu

Este o rubrică prin care încercăm să atragem atenţia asupra problemelor care ne preocupă din punct de vedere al conservării patrimoniului.
Fiecare dintre noi poate să se implice, să semnaleze un caz în pericol sau o categorie de elemente care afectează conservarea patrimoniului în ansamblu, ori pur şi simplu să adauge o imagine la problemele deja semnalate.Biserica de lemn din Vișagu (CJ) PDF Imprimare Email
Autor Adrian Rauca   
Vineri, 14 Octombrie 2016 12:08

3Biserica de lemn din Vișagu, comuna Săcuieu, județul Cluj, datează din prima jumătate a secolului XIX fiind ridicată din lemn de brad pe o fundație de piatră brută. Anul exact al construirii cât și hramul purtat de aceasta ne sunt necunoscute, aceasta din cauză că s-a scris foarte puțin despre biserică.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Ruinele de la Domireşti PDF Imprimare Email
Autor Bogdan Maxim   
Luni, 21 Noiembrie 2011 20:30

2Fiind una dintre componentele importante ale valorilor culturale de pe valea Râmnicului, biserica fostei mănăstiri Domirești, deși în pragul colapsului, încă își mai așteaptă cu demnitate actul binefacerii.

 

Comuna Topliceni este amplasată de-a lungul văii Râmnicului, la 35 km depărtare de municipiul Buzău şi la 5 km de Râmnicu Sărat.

Satul Poşta este aşezat în partea sudică a comunei, la hotarul cu oraşul Râmnicu Sărat. Este un sat de mărime mică din punct de vedere al populaţiei. Ca monument de arhitectură satul deţine ruinele bisericii „Sf. Ioan Damaschin”, a fostei mănăstiri Domireşti, ce datează din sec. al XVIII-lea.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Graffiti pe monumente! PDF Imprimare Email
Autor Maria Magdalena Drobota   
Luni, 02 Mai 2011 15:48

coltea_1

Părerile despre ce reprezintă graffiti pe monumente se pot împărţii în general în câteva categorii mari. Căci, pe lângă cei cărora nu le pasă, îi întâlnim pe cei care le fac şi pe cei care condamnă gestul. Ca apărători ai monumentelor, şi ca restauratori de pictură murală, problema grafitti-urilor ne preocupă în mod special.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Pe ce limbă vorbesc oraşele noastre? PDF Imprimare Email
Autor Dumitru Dumitrescu   
Vineri, 01 Aprilie 2011 00:45
Mecanismul prin care se năruiesc clădiri de patrimoniu

romana_stucatura
Oraşul pe care îl locuim vorbeşte mult despre noi. Spune dacă avem abilitatea de a nimeri cu ambalajul produselor fast-food pe care le devorăm, circumferinţa relativ redusă a cosurilor de gunoi montate ici-colo ...
Cum ne recomandă ruinele ultracentrale, care în majoritaea lor sunt clădirile istorice ale oraşelor şi monumente situate în zone aflate sub protecţia legilor şi reglementărilor din domeniul protejării patrimoniului cultural?

Sau ce mesaj transmite, de exemplu, un imobil – situat, să zicem, pe Bulevardul Aviatorilor în imediata apropiere a Palatului Victoria – până de curând bine întreţinut şi locuit, care de curând a fost părăsit şi parţial incendiat? Proprietarul afirmă că persoane fără adăpost s-au aciuat, păcălind vigilenţa agenţilor firmei de pază ce aveau în grijă imobilul şi au incendiat camerele de jos.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Printre ruinele bisericilor din Nordul Moldovei PDF Imprimare Email
Autor Maria Magdalena Drobota   
Marţi, 22 Februarie 2011 18:23

 

ruine_Moldovita

 

Semnalăm că ruinele pe care încă le putem întâlni pe lângă bisericile din Nordul Moldovei se află într-un continuu proces de degradare. Dispariţia unora dintre aceste vestigii ale vremurilor istorice este doar o chestiune de timp în condiţiile date. Este aşadar nevoie de intervenţii urgente de conservare!!!

Punerea lor în valoare ne-ar învăţa probabil că avem o istorie, avem un trecut şi realizări de care să fim mândri.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Centrele istorice – între valoare şi recunoaştere PDF Imprimare Email
Autor Dumitru Dumitrescu   
Vineri, 12 Februarie 2010 18:22

Bucuresti_str_Stavropoleos_perspectiva_spre_cladirea_CECŞansa de supravieţuire a zonelor istorice ar putea fi ca valoarea istorică şi estetică să potenţeze valoarea economică, însă ar fi necesară o viziune unitară şi pe termen lung a autorităţilor şi investiţii consistente în dezvoltarea infrastructurilor şi restaurarea sau încurajarea restaurării imobilelor degradate.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com