Istoric și degradări. Metode de curățare

Folosirea cimentului alb cu plumb / chitului de geamuri are o istorie relativ scurtă și puțin cunoscută, mai ales în primii ani. Compoziția acestuia s-a schimbat de-a lungul secolelor, în funcție de materia primă specifică folosită în producție. Procesul de degradare implică interacțiuni complexe între componente și nu a fost încă complet prezentat.

Proprietățile mecanice confirmă funcția non-structurală pentru care este necesar chitul/cimentul adeziv. Metodele de curățare de bază au fost "păstrate” de la o perioadă istorică la alta, majoritatea fiind proceduri agresive și periculoase. Noile reglementări privind limitarea compușilor volatili organici, expunerea/inhalarea la locul de muncă și degajarea acestora în mediul înconjurător afectează gama de solvenți care încă pot fi folosiți.

Găsirea unei alternative la solvenții tradiționali pentru chituirea și fixarea cu plumb a vitraliilor, îndepărtarea chitului/cimentului, reprezintă intenția studiului nostru ale cărui rezultate vor fi prezentate într-un material viitor.

Cuvinte cheie: chit de geamuri, ciment alb cu plumb, deteriorare, curățare, solvent

 

autori:

Angela Horváth - specialist conservare-restaurare vitralii, Drd. Școala doctorală FAD, Timișoara 

Răzvan Gavrilă - restaurator vitralii, expert restaurare sticlă și metale

Caietele restaurării 2019, pp. 96-113