Patrimoniul arhitectural din București

O lecție deschisă

Lucrarea de față se bazează pe cercetările întreprinse în anul 2020 în cadrul proiectului de restaurare a unei clădiri istorice, situată în nordul Bucureștiului. O casă ridicată în deceniul al treilea al secolului XX, inscrisă în Inventarul Național al monumentelor este un exemplu autentic al stilului modernist. Casa era cunoscută sub numele de Villa Stern.  După numele arhitectului Harry Stern care a proiectat-o și a locuit-o, de la începutul anilor 1930.

Autorizația de construcție indică un alt nume, cel al arhitectului Leon Stern. Fără nicio legătură de rudenie cu Harry, Leon Stern va deveni autorul unor clădiri moderniste celebre. De asemenea, tânărul arhitect Harry Stern se remarcă ca profesor de frunt­e în contextul local al Bucureștiului. Un alt tip de date există în interiorul casei. Expuse la vedere, basorelieful Maternitate si sculptura ronde-bosse a celui mai vechi cuplu – Adam si Eva. Sculpturile poartă semnătura unui artist german cu rădăcini etnice evreiești poloneze, Arnold Cencinski, sub pseudonimul Borgo Prund.

Cercetarea atentă a tuturor informațiilor scrise, inspecția repetată a casei, pe lângă discuțiile cu alți profesioniști au clarificat confuzia numelor și au redimensionat valorile arhitecturale ale locuinței urbane din acea perioadă.

Autor:

Ana Bârcă – Istoric de artă și etnolog, dr. în estetica artelor plastice, la Universitatea Națională de Arte din București cu tema „Plastica arhitecturii rurale românești”.
A lucrat 25 de ani în Muzeul Satului, în calitate de muzeograf, conservator patrimoniu mobil și imobil, șef de secție – aer liber, director pentru patrimoniu și 14 ani în Direcția Monumentelor Istorice, în calitate de inspector pentru conservare, istoric de artă pentru componente artistice și evidența construcțiilor istorice, cu atribuții de documentare, cercetare, pregătirea documentațiilor de restaurare, evidență pentru avizarea în Comisiile de specialitate, responsabil, la nivel național, pentru monumentele UNESCO.

Caietele restaurării 2021, pp. 44-65

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *