Să privim și să înțelegem monumentele PDF Imprimare Email
Autor Laura Hangiu   
Marţi, 11 Octombrie 2016 11:02

Ce este patrimoniul cultural?

sigla unesco


Adesea auzim termenul de patrimoniu și observăm seriozitatea cu care se vorbește despre acesta. Dar v-ați întrebat vreodată de unde vine termenul și ce înseamnă el de fapt? Definiția din DEX spune cam așa: ”PATRIMÓNIU, patrimonii, s. n. 1. (Jur.) Totalitatea drepturilor și a obligațiilor cu valoare economică, precum și a bunurilor materiale la care se referă aceste drepturi, care aparțin unei persoane (fizice sau juridice); (sens curent) bun moștenit prin lege de la părinți (sau de la rude); avere părintească.

2. Totalitatea bunurilor care aparțin colectivității și sunt administrate de către organele statului; bun public. ♦ Bunuri spirituale care aparțin întregului popor (fiind transmise de la strămoși); moștenire culturală. Din lat. patrimonium, fr. patrimoine”.

 

      Asta ne face pe noi toți, moștenitori ai bunurilor spirituale și culturale. Iar ca moștenitori ai unei astfel de averi suntem răspunzători de soarta bunurilor noastre. Dar mai întâi, o privire generală asupra patrimoniului ne va ajuta la clasificare lui. Patrimoniul cultural se împarte în:

       Patrimoniu material

  1. mobil: ceea ce poate fi mutat dintr-un loc în altul (tablouri, icoane, vase de ceramică, sticlă, metal, țesături și cărți vechi);
  2. imobil: ceea ce nu poate fi mutat (monumente istorice: biserici, castele, cetăți, case vechi; situri arheologice)

 Patrimoniu imaterial: ceea ce există numai în conștiință (tradiții, obiceiuri: nunți, botezuri, înmormântări, meșteșuguri: olărit, țesut).


Luchian P1018733  OCB5946

DSC 2568 Mogosoaia


După această înșiruire de bunuri materiale și imateriale ne dăm seama că multe dintre bisericile pe lângă care trecem zi de zi în drumul nostru spre școală sunt monumente, că o urare pe care am făcut-o de Anul Nou face parte din patrimoniul imaterial, că obiectele expuse în muzee reprezintă de fapt moștenirea noastră, a tuturor. Realizăm într-un final că patrimoniul cultural ne leagă și că este de datoria noastră să-l protejăm. Un ajutor în acest sens îl reprezintă UNESCO, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură înființată în anul 1954. Una dintre misiunile UNESCO este aceea de a proteja și conserva patrimoniul cultural universal, creând astfel ideea de patrimoniu mondial. Dar protecția pe care organizațiile, asociațiile și fundațiile o oferă monumentelor nu este suficientă. Lipsa de interes cu care oamenii tratează patrimoniul duce de cele mai multe ori la distrugerea și pierderea monumentelor. Ele trebuie păstrate, îngrijite, întreținute și mai ales, tratate cu respect. Pentru că ele ne reprezintă pe fiecare în parte și devenim astfel responsabili de transmiterea lor urmașilor noștri.

 

Al cui este patrimoniul cultural?


Cu toate că am stabilit mai sus că patrimoniul cultural aparține membrilor unei comunități, nu am stabilit cât de mare poate fi această comunitate. Limitele ei sunt greu de definit și astfel un bun cultural al unei țări poate deveni un bun cultural mondial. Ca să înțelegem mai bine despre ce este vorba, să luăm exemplul Mona Lisei pictată la începutul secolului al XVI-lea de către Leonardo da Vinci și expusă în muzeul Louvre din Paris. Întrebarea firească e, patrimoniul național al cărei țări este tabloul Mona Lisa? Cunoscutul pictor italian, Leonardo da Vinci, a pictat Mona Lisa între 1503-1506 fiind astfel o moștenire culturală a poporului italian. Plecând să lucreze în Franța, la curtea regelui Francisc I, a luat probabil și tabloul Mona Lisa. În 1518 regele Francisc I cumpără tabloul, ceea ce-l face de asemenea și un bun cultural al Franței. Vedem cum un obiect își poate mări numărul de moștenitori, devenind un bun cultural mondial. 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Laura Hangiu

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com