Tendințe și principii în restaurarea contemporană
în ediția 2019 a publicației anuale „Caietele restaurării”, Editura ACS
Vineri, 6 decembrie 2019, începând cu ora 10:00, va avea loc la Ministerul Culturii, Bd. Unirii 22, etaj 1, foaier, lansarea Caietelor restaurării 2019. Specialiști și cititori sunt invitați să asiste la prezentări și să participe la discuții pe teme actuale.
Revista este editată anual în cadrul Editurii ACS începând cu 2012, când Art Conservation Support a marcat prin cel dintâi număr un moment important din istoria restaurării științifice în România – 40 de ani de la primul șantier de restaurare a picturii murale – la Humor. S-a decis atunci că o revistă de acest gen este foarte utilă în contextul în care s-au observat o serie de intervenții agresive și abuzive asupra componentelor patrimoniului cultural care, uneori din lipsă de informare, au dus la alterarea iremediabilă a acestora. În prezent Caietele restaurării a devenit o publicație de referință în rândul specialiștilor, regăsindu-se în bibliografiile recomandate în școlile de profil.
Potrivit editorilor, numărul 8 al revistei atrage atenția asupra aspectelor legate de “Tendințe și principii în restaurarea contemporană”, și prezintă studii de caz, restaurări recente bine finalizate. Volumul care se va alătura în curând publicațiilor Editurii ACS grupează o serie de 17 articole științifice și aduce împreună între coperțile sale experiența împărășită a celor 23 autori – specialiști restauratori, arhitecți, chimiști, fizicieni, istorici de artă, biologi ș.a.
„Caietele restaurării 2019” este un proiect editorial inițiat de Art Conservation Support, co-finanțat de Administrația Fundului Cultural Național și Ordinul Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii.
Despre Asociaţia Art Conservation Support
Potrivit scopului şi misiunii sale, Asociaţia Art Conservation Support contribuie la promovarea şi protejarea patrimoniului cultural mobil şi imobil; la susţinea activităţilor de conservare – restaurare a operelor de artă. Asociaţia se bazează pe experinţa de decenii a membrilor săi, specialişti şi experţi în domeniul conservării patrimoniului cultural.
Atât prin intermediul publicațiilor sale, cât și prin toate proiectele desfășurate, Asociația Art Conservation Support încearcă să creeze o deschidere a domeniului către publicul larg și un dialog cu autoritățile și administratorii monumentelor.