Picturi medievale în zona Târnavelor (I.)

Câteva particularități ale picturilor murale din Bisericile Evanghelice din Ighișul Nou și Mălâncrav

.

În decursul ultimelor două decenii am avut posibilitatea de a cerceta sau evalua picturile murale dintr-un important număr de biserici din zona Târnavelor. Aceste biserici, foste catolice, după Reformă au devenit protestante și au fost supuse, în consecință, rigorilor aniconice ale noului cult adoptat de comunități.

Însumând concluziile acestor cercetări, ne surpinde atât numărul mare de picturi murale medievale într-o zonă geografică relativ restrânsă cât și faptul că majoritatea acestor picturi sunt necunoscute de către proprietari și de specialiști.

Prin picturile de la Mălânclav, Ighișul Nou, cărora li se adaugă cea recent idenficată la Bratei, se conturează un grup de ansambluri picturale, operă a unui grup de meșteri până azi necunoscuți. Deși au fost realizate de același grup de meșteri, gama pigmenților utilizați fiind aproape identică, se observă diferențe substanțiale între aspectul actual al celor două ansambluri pictură ca urmare a circumstanțelor și intervențiilor diferite dintre cele două monumente.

Autor:

Kiss Loránd – Specialist restaurator

Caietele restaurării 2017, pp. 250-263