.
În ultimii ani am fost martorii unei creșteri semnificative în domeniul descoperirilor arheologice privind relicvele ambarcațiunilor antice, atât în context subacvatic, cât și terestru, în locuri odată ocupate de apă.
În multe dintre aceste descoperiri au fost recuperate numeroase artefacte, în special (confecționate) din lemn, care au stimulat sensibilitatea către lucrări a celor din domeniu, în direcția dezvoltării noilor abordări în cercetarea arheologică și analitică. În mod special, în cazul descoperirilor materiilor de natură organică, care au fost conservate timp de milenii datorită condițiilor favorabile create de mediul înconjurător, se impune elaborarea unor strategii specifice de excavare, bazate pe o analiză timpurie a stadiului de conservare a unor asemenea materiale care, în condiții normale, ar fi subiectele unui proces de degradare rapidă.
În general, scoaterea lor la suprafață alterează de fapt echilibrul stabilit cu mediul înconjurător și modifică condițiile care au ținut pe loc sau, oarecum, au încetinit mecanismele de degradare.
* CIG: 6199705E66, CUP: F62C15000060006
Autori:
Giovanni Gallo – Specialist restaurator Atramentum S.R.L.
Giancarlo Napoli – Restaurator, director tehnic al firmei Atramentum S.R.L.
Caietele restaurării 2018, pp.100-129