Universul Batem fierul la conac!

.

Proiectul de arhitectură a început acum 11 ani, într-o casă monument istoric – conacul Petre P. Carp, confiscat în 1949 şi retrocedat ca ruină. Recuperarea acestei proprietăţi a mizat pe găsirea unor modalităţi de reciclare creativă, pe o schimbare de funcţiune, din reşedinţă în centru de studiu pentru meserii tradiţionale şi arhitectură.

Astfel a fost generat proiectul „Batem fierul la conac!”, numele sub care coexistă o şcoală continuă de fierărie adresată în mod gratuit localnicilor din Ţibăneşti (Iaşi), o suită de workshopuri de meşteşuguri tradiţionale şi tehnici experimentale asociate Conacului Carp şi o colecţie de obiecte create în acest context. Cum poate fi folosit un monument istoric degradat? Cum poate fi reintegrat în viaţa comunităţii? Ce întreţine de la sine viaţa de acolo? Cum se rezolvă problema proximităţilor? Care sunt politicile pentru patrimoniu care se pot desprinde din acest studiu de caz şi care pot fi preluate şi folosite în alte situaţii? Cum creezi circuite economice stabile? Cum educi noile generaţii în problematica patrimoniului? Când, cum şi ce salvăm? De ce şi pentru ce? În ce formă? Cum comunicăm despre meşteşug, cum repovestim pentru noile generaţii? Iată câteva preocupări ale proiectului de regenerare.

Autor:

Alexandra Mihailciuc – arhitect, Laboratorul de arhitectură Prodid, coordonator al Programului Cultural „Batem fierul la conac!”

Caietele restaurării 2019, pp. 260-279