Caietele restaurării 2020 – call for papers

Pornind de la experiența ultimelor numere din Caietele restaurării, în 2020 propunem abordarea unor aspecte teoretice importante ce vor fi completate cu informații obținute prin studii de caz, exemple de bună practică, restaurări recente, bine realizate.

Patrimoniul, între intervenție și presiunea timpului

O temă cuprinzătoare, în care dorim să includem informații diverse, care să fie un sprijin concret pentru tinerii la început de drum și pentru specialiști, să contribuie la motivarea acestora și stimularea altor cititori de a se implica indirect pentru o mai bună conservare a patrimoniului cultural material.

Așadar, propunem să căutăm împreună informații și răspunsuri despre școli și forme de specializare, despre atestări și norme, despre desfășurarea lucrărilor, contracte, finanțări și tipuri de colaborări, despre avantajele, riscurile și „capcanele” diferitelor tipuri de finanțări, despre intervenția efectuată între presiunile exercitate de beneficiari sau finanțatori și timpul necesar intervenției optime; interviuri și mărturii motivaționale; monitorizare și urmărirea monumentelor sau a componentelor artistice în timp.

Aceste aspecte au reieșit ca fiind de interes pentru mulți dintre colegi și cititori ca urmare a consultării directe a grupului țintă și indirect, pe diverse canale (mail, facebook). Măsura în care tema va fi clar conturată depinde de fiecare autor, de cei care au experiență și sunt dispuși să o împărtășească.

Menținem prezentări de proiecte:

  • care contribuie la conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural
  • ne ajută să trăim într-un spațiu mai frumos prin – „restaurare în stil lejer”

Căutăm soluții la probleme pe care le pot întâlni oamenii la locuințele lor obișnuite – bloc sau casă mai veche, nu neapărat monument, dar care, prin conservare, contribuie la păstrarea unității și specificului locului.

Introducem recenzie de carte / recomandări bibliografice

Acestea se vor regăsi fie în formatul tipărit din Caietele restaurării, fie online, pe www.caietelerestaurarii.ro

Vă invităm să contribuiți la această rubrică cu titluri de cărți recent apărute, care ne pot ajuta pe toți să creștem frumos.

Înainte de a pregăti materialul și a ni-l trimite, vă rugăm să consultați normele de redactare.

  • Termen de predare articole: 30 mai 2020
  • Evaluarea articolelor se face în maxim 30 zile de la data primirii la redacție
  • Acceptarea spre publicare se face în ordinea primirii, dacă Comisia de Evaluare recomandă materialul în acest sens
  •  
  • Pentru alte informații sau întrebări suplimentare, vă rugăm să ne contactați: office@acs.org.ro sau editura.acs@gmail.com; facebook: Art Conservation Support