Redimensionarea și restaurarea unei rame Barbizon pentru pictura „Pridvor la Sinaia” de Nicolae Grigorescu (M.A. Craiova)*

.

În acest articol, domnul Cornel Roșca descrie modificarea dimensiunilor și lucrările de restaurare pe care el și echipa sa le-a efectuat în 2017 asupra unei rame vechi Barbizon pentru a se potrivi unei picturi a maestrului impresionist român din secolul al XIX-lea, Nicolae Grigorescu.

Rama originală s-a pierdut de-a lungul timpului și a fost înlocuită cu această ramă neobișnuită Barbizon, care era cu aproximativ 3 cm prea mare pentru a ține tabloul fără ajutorul lamelelor de fixare și a unui cadru de carton pictat în bronz, menit să ascundă golul dimprejur.

Rama, care a fost o alegere bună în ceea ce privește vechimea și stilul său, a trebuit să fie tăiată în diagonală la dimensiune și apoi restaurată fără a lăsa urme perceptibile de intervenție. În acest scop, colțurile ramei au fost mai întâi copiate, apoi rama a fost tăiată la dimensiune și lipită la loc, au fost turnate ornamente noi și așezate la colțuri. Deoarece și rama era strâmbă, iar marginile frontale erau total descentrate, a fost creată și introdusă o nouă căptușeală. Ultimii pași au fost fixarea și ajustarea.

* Lucrarea aparține Muzeului de Artă din Craiova

Autor:

Cornel Roşca – ROŞCA’S SRL, Craiova, http://www.roscas.ro

Caietele restaurării 2018, pp. 162-177