Pictura murală de secol XVIII de la biserica Sf. Ana din Varșovia, realizată de Walenty Żebrowski

Investigații preliminare a stării de conservare, anamneza și evaluarea picturii

 

Biserica Sf. Ana din Varșovia a fost ctitorită de prințesa Ana de Masovia în 1453 pentru Ordinul Fraților Minori din Cracovia. Inițial, biserica era o clădire gotică mică, însă în secolele XVI și XVII, biserica a fost extinsă prin adăugarea de noi spații. Decorul mural actual al bisericii este realizat de un călugăr pe nume – Walenty Żebrowski între 1743 și 1750.

Scopul principal al proiectului este de a descoperi și salva cât de mult posibil din pictura originală de secol XVIII de Walenty Żebrowski. Implementarea proiectului este împărțită în două etape. Prima, planificată pentru 2017, vizează investigarea tehnicii și tehnologiei picturii lui Żebrowski și diagnosticarea stării sale actuale.  

De asemenea, am efectuat câteva intervenții, precum: curățarea suprafeței picturale de praf și repictări, întărirea bazei de piatră a lanternei, îndepărtarea chituirilor vechi și a reparațiilor cu ciment din cupolă, consolidarea structurii pereților și a tencuielii, chituirea fisurilor și a lacunelor stratului de tencuială. 

Autor:

Katarzyna Górecka – Asistent Dr. la Academia de Arte Frumoase din Varșovia, Facultatea de Conservare-Restaurare

Caietele restaurării 2017, pp. 174-183