Distemper-paint – probleme de terminologie în contextul identificării tehnicii picturilor murale din bisericile de lemn din România

Studiul de față propune analizarea principalelor probleme în definirea tehnicii picturilor murale din bisericile de lemn.

Cercetarea pornește de la o analiză sumară a terminologiei de specialitate, urmărind publicații de specialitate unde termenul este definit și/sau utilizat prin asociere cu diverse epoci, ori tehnici decorative specifice. Consider necesară analiza critică a terminologiei asociată cu picturile murale din bisericile de lemn, în contextul în care decorul mural al bisericilor de lemn din România, trebuie individualizat și asociat corect cu terminologia tehnică, pentru a nu induce erori de interpretare și confuzii cu privire la natura materialelor originale.

Andreea Darida – expert în conservare-restaurare în domeniul patrimoniului mobil, lemn policrom, pictură pe lemn, având o experiență în domeniu de peste 10 ani. Pe parcursul activității sale, Andreea Darida a avut ocazia să participe la scrierea de proiecte de conservare-restaurare la diverse categorii de componente artistice pentru monumente, având de asemenea activitate și în practica de șantier de conservare-restaurare la monumente istorice de importanță națională. Experiența profesională a restauratoarei cuprinde și participarea la proiecte internaționale de cercetare a patrimoniului cultural, rezultatele fiind publicate în publicații de specialitate recunoscute la nivel academic.

Caietele restaurării 2020, pp. 66-75

Autor: