Mortare de construcții pe bază de Var Hidraulic Natural – NHL: diferențe, rolul mortarelor predozate

.

Participând la diverse intervenții în cadrul unor lucrări de restaurare şi conservare am observat că adeseori se utilizează materiale nepotrivite, cu o durată de viaţă scurtă şi care de cele mai multe ori nu sunt compatibile cu structura obiectivelor restaurate.

Astfel, se ajunge în situația ca aceste materiale să contribuie la o intervenție de calitate inferioară şi incompatibilă care, ulterior, poate să producă daune mari obiectivului restaurat. Unele dintre cele mai importante materiale utilizate în intervențiile de restaurare sunt mortarele pe bază de var.  Aceste mortare, deși utilizate tot mai intens în intervențiile de restaurare şi conservare, sunt puţin înțelese şi deseori confundate între ele, cu efecte grave asupra intervențiilor de restaurare. Astfel, este necesară o atentă verificare a tipului de var utilizat, a rețetei mortarelor şi a caracteristicilor fizico-chimice în raport cu destinația utilizării materialelor, precum şi o foarte bună corelare a cerințelor de intervenție cu soluția tehnică necesară şi procedeele de execuție impuse pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător.

Autor:

Rareș Brădeanu – Director tehnic Kerakoll Romania, membru UNRMI (Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România)

Caietele restaurării 2020, pp. 58-65