Pictura murală de la Biserica „Sfânta Treime” din Florești, jud. Prahova – ctitorie cantacuzină. Aspecte privind intervențiile de conservare – restaurare

.

Biserica Sfânta Treime din Florești, înscrisă pe L.M.I. la nr. de cod: PH-II-m-A-16491, a fost construită de Gheorghe Grigore Cantacuzino, principalul comanditar al celor mai cunoscute obiective de arhitectură de pe domeniul prahovean: Palatul Micul Trianon, pavilioanele și Turnul de apă. Ansamblul mural a fost decorat de pictorul Gheorghe Tattarescu în 1888.

Complexitatea informațiilor acumulate pe parcursul intervențiilor actuale de conservare-restaurare efectuate asupra acestui monument au favorizat condițiile optime de cercetare a creației artistului din punctul de vedere al tehnicii de execuție, a intervențiilor anterioare, a stării de conservare cât și a operațiunilor executate.

Autor:

Gabriela Ștefăniță – expert-restaurator pictură murală, lect. univ. dr. Universitatea din Craiova. Dintre lucrările de conservare-restaurare coordonate/executate: Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Icoanei, București (sec.XVIII); Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Câmpina, jud. Prahova, sec XIX; Catedrala „Sf. Spiridon – Nou”, București (sec. XIX)

Caietele restaurarii 2020, pp. 128-141