Mărturii istorice inedite în Țara Chioarului, Maramureș: Biserica din Buteasa

.

Acoperișul vechii biserici de lemn din Buteasa s-a prăbușit de Ziua Culturii Naționale a României: 15 ianuarie 2019. Micul grup de inițiativă pentru salvarea bisericii a demarat rapid lucrările pentru punerea în siguranță a ruinei bisericii.

Asociația ROST s-a ocupat de partea tehnică a proiectelor necesare dar și de partea teoretică a documentării temeinice a istoricului bisericii și a tehnicilor constructive folosite de-a lungul timpului. Datarea dendrocronologică a fost făcută de laboratorul DENDROLAB ANNO DOMINI, iar rezultatele cercetării au fost integrate în istoricul bisericii de către arhitecta Laura Zaharia.

A rezultat o poveste despre multiplele fațete ale frumuseții unui monument istoric, spusă de bătrâna biserică din Buteasa: eroi locali în luptele antiotomane, familii strămutate din Țara Maramureșului, viața unui sat născut în umbra Cetății Chioarului, grija sătenilor pentru biserica lor, pictori-zugravi ce se lasă greu descoperiți, episcopi ce s-au preocupat de bisericile din eparhia lor, obiceiuri locale, tehnici constructive arhaice, metamorfoza unei biserici asemenea unui organism viu care se transformă ca răspuns la evenimentele istorice și care trăiește și în ziua de azi cu multă intensitate

Autor:

Laura Zaharia – Arhitect în atelierul de arhitectură al biroului de proiectare ARCOLAR din Baia Mare și președinte al Asociației R.O.S.T. pentru Reabilitarea Organică a Satului Tradițional. Laura Zaharia se preocupă de protecția arhitecturii tradiționale maramureșene din anul 2008, iar din 2016 s-a lăsat vrăjită de domeniul cercetării bisericilor de lemn.

Caietele restaurării 2020, pp. 256-267