Călătorie în timp prin cercetarea unei biserici de lemn din Maramureş: Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Breb

Articolul surprinde un moment din etapa de cercetare a Bisericii de lemn din Breb, din zona etnografică a Ţării Maramureşului, în care au fost făcuţi câţiva paşi în reconstituirea istoricului bisericii – paşi care au lămurit anumite neclarităţi şi au evidenţiat aspecte noi în metodele de lucru ale meşterilor secolului al XVII-lea. Aceste cercetări au deschis alte piste inedite care promit informaţii ce ne conduc în timp până în secolul al XV-lea, pe vremea înfiinţări primelor biserici în satele din această zonă istorică. Sunt aspecte complexe care pot fi fructificate doar prin colaborarea strânsă, interdisciplinară, între echipe de restauratori de pictură, arheologi, dendrocronologi şi bineînţeles specialişti din domeniul construcţiilor (arhitectura, statică, biologie). Articolul este de fapt o nadă aruncată în ideea coagulării unei asemenea echipe complexe, în jurul bătrânei şi misterioasei biserici de lemn din Breb.

Autori:

Laura Zaharia – Arhitect în biroul de proiectare ARCOLAR și președinte al Asociației pentru Reabilitarea Organică a Satului Tradițional. Din anul 2008 derulează proiecte pentru restaurarea specificului local din mediul rural, mai întâi focalizat pe locuința tradițională, iar din 2018 cu proiecte de cercetare și conservare a bisericilor de lemn.


Dumitriţa Daniela Filip – Restaurator la Museikon și asistent de cercetare în cadrul proiectului RICONTRANS „Visual Culture, Piety and Propaganda: Transfer and Reception of Russian Religious Art in the Balkans and the eastern Mediterranean (16th to early 20th Century)”, ERC-funded, Host Institution – Institute for Mediteranean Studies, Rethymno, Grecia. În anul 2020 a obținut titlul de Doctor cu o temă de cercetare ce analizează iconografia din bisericile maramureșene de secol XVIII din perspectivă istorică și teologică (discurs teologic non-verbal).

Caietele restaurării 2021, pp. 312-331

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.