Cronica restaurării tabloului votiv al Domului Romano-Catolic din Timișoara

La finalul lucrărilor de conservare-restaurare din ansamblul componentelor artistice ce înnobilează interiorul Domului Romano – Catolic din Timișoara, articolul prezintă o cronică a intervențiilor la pictura altarului central – tabloul votiv “Sf. Gheorghe omorând balaurul”, de asemenea o prezentare a autorului – rectorul Academiei Imperiale de Artă din Viena, Michael Angelo Unterberger (1695–1758).

Starea de conservare precară a impus o metodologie completă de conservare–restaurare, operațiunile principale fiind conservarea suportului auxiliar, consolidarea pânzei și a stratului pictural, îndepărtarea repictărilor și o prezentare finală cu integrarea cromatică a eroziunilor lacunelor și vernisarea întregului ansamblu.

Autor:

Ioan Darida este expert restaurator atestat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în domeniile conservării și restaurării patrimoniului mobil dar și al monumentelor istorice, și are o experiență în domeniul conservării patrimoniului național de peste 30 de ani. Activitatea sa a cuprins deopotrivă practică specializată în cadrul muzeal dar și în domeniul privat, având un portofoliu vast ce cuprinde multiple categorii de piese de patrimoniu mobil, de importanță națională, dar și o însemnată contribuție la conservarea și restaurarea patrimoniului construit – biserici și construcții civile – monumente istorice. Experiența acumulată pe parcursul acestei îndelungi și intense perioade de activitate s-a constituit în numeroase publicații, suport didactic pentru cursuri universitare și de formare profesională pentru viitoarele generații. Lucrările de conservare-restaurare de la Domul Romano-Catolic, au fost premiate în cadrul Galei Trienalei Uniunii Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România, cu premiul Magna cum Laude la categoria Componente Artistice.

Caietele restaurării 2022, pp. 192-207

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *