Hotelul Triumf din București. Fostul bloc al funcționarilor B.N.R.

În jurul anului 1845, principele Gheorghe Bibescu concepe o nouă parcelare de-a lungul viitorului Bulevard Kiseleff, fostul Pod al Mogoșoaiei, care începe să ia contur abia în anul 1864. În perioada interbelică, acesta va deveni un cartier rezidenţial aristocratic, un spaţiu verde amenajat, tipic pentru opţiunea culturală occidentală a elitelor din prima jumătate a secolului al XX-lea. În anul 1925, Banca Națională a cerut autorizare de construcție, cu nr. 51989/925, în Șos. Kiseleff  No 12 – pentru locuințe de funcționari ai băncii, planurile fiind semnate de profesorul arhitect Petre Antonescu. Clădirea BNR construită fără autorizație va primi abia în 1933 un Certificat de conformitate care înlocuia autorizația.

În anul 2021, imobilul din Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 12 a fost supus unor lucrări de execuție urgente pentru înlocuirea învelitorii și reparării la cornișa Hotelului „Triumf” ca urmare a incendiului din 12.09.2020. 

Autor:

Ruxandra Nemţeanu, doctor-arhitect, expert în domeniul restaurării monumentelor istorice, conferențiar universitar la Facultatea de Arhitectură, Universitatea „Spiru Haret”, în prezent arhitect proiectant în cadrul propriului birou de arhitectură. Coordonator științific al unor programe culturale, autor a zeci de studii istorico-arhitecturale destinate clasării şi restaurării unor monumente istorice, șef de proiect complex al unor proiecte de restaurare, consolidare, punere în valoare, implementate sau în curs de realizare.

Caietele restaurării 2022, pp. 138-169

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *