Necesitatea elaborării de Indicatoare de Norme de deviz pentru componente artistice și a actualizării legislației

Restauratorii își propun să elaboreze normative pentru lucrările de conservare-restaurare pe domeniile în care sunt specializați (restaurare de pictură murală, de pictură pe lemn, a stucaturii policrome, restaurarea elementelor din lemn, restaurarea elementelor din piatră și a elementelor decorative din ipsos, restaurarea elementelor din metal, restaurarea vitraliilor), în concordanță cu legislația din România care reglementează modul de întocmire al acestora.

Lucrarea de față prezintă regulile și principiile care trebuie respectate la întocmirea normativelor în general dar adaptate la specificul lucrărilor de conservare-restaurare a componentelor artistice la monumentele istorice.

De asemenea, în cuprinsul articolului se justifică necesitatea armonizării legislației privind întocmirea documentației tehnico-economice cu specificul lucrărilor de componente artistice la monumentele istorice.

Autor:

Liliana Rusu: Absolventă a ICB, Facultatea de Utilaj Tehnologic, atestat Expert Achiziții Publice, atestat Formator, atestat Manager de proiect, membru UNRMI.

Membru în colectivul de elaborare pentru Norme metodologice şi indicator de norme de deviz pentru lucrări de conservare-restaurare a picturii murale a fresco, a fresco şi a secco-în tehnica tempera şi a tencuielilor decorative, părţi integrante ale monumentelor istorice (aflat în dezbatere publică) și Norme metodologice şi indicator de norme de deviz pentru lucrări de conservare-restaurare a picturii murale a secco-lianţi organici şi a stucaturii policrome, părţi integrante ale monumentelor istorice (aflat în dezbatere publică).

Caietele restaurării 2022, pp. 266-275

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *