Restaurarea picturii murale de la Biserica „Sfinții Împărați“ – Târgoviște

Biserica „Sfinții Împărați” din Târgoviște și-a redobândit stabilitatea, farmecul și funcționalitatea datorită parcurgerii unui amplu proces de restaurare care a cuprins și tratat monumentul ca un întreg: arhitectură și componentele artistice.

Starea de conservare generală a bisericii reclama de fapt o intervenție interdisciplinară. Rezolvarea problemelor structurale solicita asigurarea picturii murale desprinse de pe suportul de zidărie într-o proporție covârșitoare, iar restaurarea picturii murale nu ar fi fost posibilă fără consolidarea zidurilor grav afectate de seisme, intemperii și uitare.

Acest articol își propune să aducă în atenția cititorului câteva aspecte dintr-un complex proces de conservare-restaurare a picturilor murale și a catapetesmei din zid.

Autori:

Maria-Magdalena Drobotă – doctor în arte vizuale din 2017, expert restaurator pictură murală atestat de Ministerul Culturii, cu 22 de ani de experiență neîntreruptă în domeniul conservării-restaurării picturii murale.

Oliviu Boldura – doctor în estetică, expert restaurator, circa 50 de ani experiență în conservarea și restaurarea picturilor murale la mai mult de 30 de monumente dintre care 7 UNESCO, membru în comisiile de specialitate la nivel național.
CERECS ART SRL

Caietele restaurării 2022, pp. 110-135

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *