Utilizarea tufului vulcanic la clădirile din Brașov. Recuperarea unei etape din istoria și estetica orașului

Una dintre rocile utilizate în secolul al XIX-lea în centrul orașului Brașov, pe scară relativ largă, este tuful vulcanic. Acesta a fost folosit atât pentru componente complexe – cu valoare artistică ridicată –, cât și cu rol preponderent funcțional, de la coloane monumentale ale unor clădiri reprezentative la placaje ale soclurilor locuințelor modeste.

Proprietățile mineralogice influențează modul de degradare, dar și metodologia de intervenție în lucrări de restaurare. În urma observațiilor făcute asupra unor elemente din tuf vulcanic existente în spațiul menționat și a intervențiilor de restaurare a unor componente din această rocă, au fost identificate caracteristici generale comune ale tufului vulcanic.

În articolul „Utilizarea tufului vulcanic la clădirile din Brașov. Recuperarea unei etape din istoria și estetica orașului” din Caietele restaurării 2022 sunt, de asemenea, prezentate succint principalele operațiuni de conservare-restaurare și maniera de abordare teoretică și practică a celor mai importante dintre acestea.

Autor:

Dumitru Augustin Dumitrescu – specialist restaurator, colaborator al Khore Art Piatră.

Absolvent al Universității din București, Facultatea de Teologie – Patrimoniu Cultural, secția Restaurare pictură murală, și al unui masterat la Universitatea Națională de Arte din București, în Departamentul de Restaurare al Facultății de Istoria și Teoria Artei, Doru a activat ca restaurator de pictură murală, formându-se profesional sub îndrumarea prof. Oliviu Boldura, Maria Dumbrăvician și Dumitru Gorea. În ultimii ani și-a extins aria de interes profesional spre domeniul restaurării pietrei, participând la șantiere de restaurare și elaborare de proiecte de restaurare a componentelor litice.

Caietele restaurării 2022, pp. 312-333

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *