Vila lui Augustus din Somma Vesuviana: Dionysos și Peplophoros

În teritoriul nordvezuvian, Somma Vesuviana ocupă un loc aparte din punct de vedere al vestigiilor arheologice. Între acestea se remarcă vila lui Augustus din localitatea Starza della Regina. A fost numită vila lui Augustus deoarece se presupune că aici a murit împaratul Augustus.

Construită în prima epocă imperială, erupția Vezuviului din 472 î.Hr. a îngropat-o în mare parte. Primele ruine au fost descoperite în 1890 în timpul unor lucrări agricole. Acestea au fost distruse în vederea cultivării pământului. Tot în urma unor lucrări agricole, în 1929, proprietarul terenului a redescoperit structurile murale ale edificiului roman. În anul urmator, arheologul Matteo della Corte cerceteaza o mică suprafață.

În anul 2002, începe o amplă acțiune de săpături arheologice sub conducerea prof. Masanori Aoyagi din partea Universității din Tokyo și a prof. Antonio de Simone din partea Universității Federico II din Napoli.

În campaniile de excavare din 2003 și 2004 au fost descoperite fragmente dintr-o statuie de marmură reprezentându-l pe Dionysos și o a doua statuie înfățișând o femeie îmbrăcată în peplum. Restaurarea celor doua statui a fost realizata de către firma Eu&Ro Restauri SRL, director tehnic Giancarlo Napoli.

Articolul complet despre restaurarea sculpturilor descoperite poate fi citit în Caietele restaurării 2022, pp. 294-311

Autori:

  • Giancarlo Napoli, specialist restaurator la Atramentum Restauri SRL
  • Luigi Criscuolo, specialist restaurator la Lapis SRLS
  • Sorin Pîrvulescu, restaurator la Alutanus Restauri SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *