Pentru a fi alături atât de cititorii din țară, cât și pentru a putea discuta direct cu cei ce pot participa la evenimente în format fizic în București, Art Conservation Support propune pentru Caietele restaurării 2022 o lansare în două evenimente distincte:
- joi, 8 decembrie, începând cu ora 19 – eveniment online, în direct pe pagina de Facebook Art Conservation Support – ACS
- sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 11 – întâlnire la Biblioteca Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, str. Academiei 18-20
Vor fi prezenți la evenimente autorii și invitați, specialiști din domeniul conservării și punerii în valoare a patrimoniului cultural.
Revista Caietele restaurării apare anual pentru a preveni intervențiile agresive asupra patrimoniului cultural, din lipsă de informare corespunzătoare. În cele 11 numere și peste 3.000 de pagini revista a pus împreună experiența a peste 170 de specialiști, autori de articole. Ne-am aplecat, pentru început, asupra componentelor artistice, cele adesea vitregite prin alocarea de spațiu în publicații, și am extins în timp direcțiile și temele, pentru ca, prin experiența multidisciplinară, să putem avea o imagine cât mai amplă asupra patrimoniului cultural material și a conservării-restaurării sale.
În 2022 vorbim despre Autentic și funcțional printr-o sinteza despre cum a fost definită autenticitatea în cele mai importante Carte privind conservarea și restaurarea monumentelor, cât și prin noi studii de caz despre cum putem păstra sau distruge patrimoniul, exemple de bună practică, note critice, analize, cercetări, metodologii, descoperiri și punere în valoare.
În cele 330 de pagini color sunt puse împreună 14 articole pregătite cu atenție de specialiști în cercetarea și conservarea patrimoniului cultural: Anca Mihaela Gavril, dr. Dragoș Gh. Năstăsoiu, drd. Ioana Olteanu, Laura Hangiu, dr. Maria Dumbrăvician, dr. Maria-Magdalena Drobotă, dr. Oliviu Boldura, arh. dr. Ruxandra Nemțeanu, arh.dr. Bogdan Bratu, Gheorghiță Dănilă, dr. Ioan Darida, dr. Andreea Darida, drd. Oana Cristiana Gorea, Dumitru Gorea, Gheorghe Niculescu, drd. Ilina Udrea, dr. Constantin Măruțoiu, dr. Olivia Florena Nemeș, Liliana Rusu, dr. Alex Mexi, Giancarlo Napoli, Luigi Criscuolo, Sorin Pîrvulescu, Dumitru Augustin Dumitrescu (autori menționați după ordinea articolelor din cuprins).
Caietele restaurării 2022 au apărut cu sprijinul Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.