Ioan Darida – Interviu

Despre restaurare și restaurator

dr. Ioan Darida

Domnul lector univ. dr. Ioan Darida este expert restaurator atestat pe patrimoniu mobil și monumente istorice, la categoriile de componente artistice: pictură murală, pictură pe lemn. Activitatea domnului Darida poate fi urmărită pe o perioadă de 40 de ani, timp în care a participat la restaurarea a mii de lucrări de artă restaurate în atelier, dar și șantiere la monumente de arhitectură civilă, de utilitate publică și privată, respectiv la biserici de rit ortodox și catolic. A participat și coordonat și șantiere de restaurare iconostase.
În toată activitatea sa, interesul domnului Darida s-a concentrat și pe domenii conexe ale științelor aplicate domeniului restaurării, dovedind un interes acut pentru lumea materiei și a materialelor vechi și noi. Domnul Darida și-a dublat activitatea de restaurare cu cea de cercetare, participări la simpozioane și conferințe naționale și internaționale, a scris și a publicat o multitudine de articole de specialitate, predă cursuri de profil la Universitățile din Pitești, Craiova și Sibiu și coordonează lucrări de licență și disertație.
Activitatea de formator a domnului Darida, desfășurată atât în atelier, cât și pe șantierele de restaurare formează și pregătește tineri dornici să urmeze și să se specializeze în domeniul restaurării patrimoniului cultural mobil și al monumentelor istorice. Din 1994 până în prezent, în cadrul atelierelor are loc formarea prin școlarizare teoretică și practică a cadrelor de specialitate – restaurare pictură – din reţeaua națională de laboratoare de restaurare afiliate instituțiilor muzeale și sectorului privat, în colaborare cu Institutul Național de Cercetare Formare Culturală, din structura Ministerului Culturii. Domnul Darida a predat cursuri în cadrul programelor teoretice și practice organizate pentru formarea conservatorilor şi restauratorilor, în vederea obţinerii atestatului în restaurare pictură pe lemn și de șevalet. Este membru al Asociației Art Conservation Support și fondator al filialei Artă Plastică Religioasă și Restaurare din cadrul UAP București.

Caietele restaurării 2023, pp. 8-14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *