Doamna lect. univ. dr. Dana Postolache este expert restaurator atestat pe patrimoniu mobil și monumente istorice în categoriile de componente artistice: lemn, lemn policrom și pictură pe lemn. Și-a început activitatea ca muzeograf la Muzeul Național de Artă a României, activând apoi ca restaurator și ulterior șef de departament al Laboratorului de restaurare pictură pe lemn al Muzeului Național de Artă a României, București. În calitate de șef de laborator, a reprezentat Muzeul Național de Artă, în probleme profesionale, în relație cu alte instituții muzeale din ţară și din afara țării. Începând cu anul 1990, se retrage din activitatea muzeală și lucrează în regim privat, așa cum își desfășoară activitatea și în prezent. Pe parcursul activității ca restaurator, în atelierul domniei sale au fost restaurate mii de obiecte aparținând patrimoniului mobil. Activitatea de atelier a fost îmbogățită prin programe de formare a tinerelor generații de absolvenți de studii universitare, dar și persoane din alte domenii. Rezultatul activității de formator este reprezentat de generații de restauratori bine pregătiți atât teoretic, cât și practic. Implicarea în formarea profesională a tinerilor a fost o preocupare constantă manifestată și prin activitate didactică universitară susținută la catedre de restaurare din București, Craiova, Pitești și Sibiu.
Activitatea de atelier este dublată de numeroase șantiere de restaurare iconostase, tâmplărie istorică, pictură murală din biserici de lemn, dar și pictură murală din biserici de zid în tehnicile al secco și al fresco. Doamna Postolache este autor și coordonator a numeroase proiecte de restaurare, rezultatele experienței sale concretizându-se în multiple articole de specialitate apărute în publicații de profil, dar și prezentări susținute în cadrul Simpozioanelor, Conferințelor naționale și internaționale.
Doamna Postolache este membru fondator al filialei Artă Plastică Religioasă și Restaurare din cadrul UAP București, a făcut parte din Comisia de Componente Artistice și Comisia de Atestare ale Direcției Monumentelor – MCC, iar din 2010 este membru al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice din Romania și al Asociației Art Conservation Support.
Interviu cu dr. Dana Postolache – expert restaurator, realizat de Anca Dină pentru Caietele restaurării 2023
Înregistrare și montaj: VISUAL JOY PRODUCTION
Cu susținerea: Ateliere Danart Restaurări, Patrimonescu.ro
Din cuprins:
- Începutul restaurării picturii de șevalet în România – primii restauratori de patrimoniu mobil
- Muzeul școală
- Laboratoarele zonale
- Schimburi culturale cu alte țări
- Modificări după 1990
- Dualitatea sistemului de învățământ actual
- Părțile bune ale situației actuale
- Echipa de restauratori
- Lucrări și monumente de suflet
În Caietele restaurării 2023 aducem în lumina reflectoarelor oamenii restaurării, acei specialiști care prin activitatea lor au contribuit substanțial și influențează modul în care conservarea și restaurarea patrimoniului cultural material se fac azi în România.
Despre specialiștii de azi și specialiștii de ieri, pentru ca patrimoniul cultural să existe și mâine.
Caietele restaurării este un proiect realizat de Art Conservation Support prin Editura ACS, revistă apărută cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din Timbrul arhitecturii și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Caietele restaurării 2023, pp. 13-18