„Stilul nostru de a conviețui astăzi cu monumentele, nu este în favoarea monumentelor”
Doamna prof. univ. dr. Tereza Sinigalia este un profesionist cum rar întâlnești, un cercetător neobosit, un susținător de nădejde al conservării și promovării valorilor de patrimoniu, autor a numeroase publicații, prezentări și articole de specialitate, membru al comisiilor și asociațiilor preocupate de istoria artei și conservarea patrimoniului cultural național și nu în ultimul rând un formator de tinere generații în spiritul respectului pentru aceste valori.
Cercetător științific gradul I, expert atestat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, a condus sectorul de Artă Medievală al Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române, a fost director al Direcției Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor și consilier personal al ministrului Culturii, director general al Institutului Național al Monumentelor Istorice (INMI) și profesor universitar. Din 2007 până în prezent este coordonator de doctorat la Universitatea „George Enescu” din Iași, evaluator CNCSIS și referent oficial susţinere publică Teze de doctorat la universitățile de profil din București și din țară.
O activitate de peste 50 de ani, de o dăruire profesională remarcabilă, a primit recunoașterea instituțiilor statului prin decernarea premiilor „G. Oprescu” ale Academiei Române pentru lucrarea Arhitectura civilă de zid din Ţara Românească. Sec. XIV–XVIII, Marele Premiu al Ministerului Culturii şi Cultelor pentru anul 2000 (Ex aequo cu Oliviu Boldura şi Voica Maria Puşcaşu) pentru Proiectul Internaţional „Conservarea și restaurarea Mănăstirii Probota”, distincția Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor și titlul de Doctor Honoris Causa.
Caietele restaurării 2023, pp. 19-24