Relația dintre arhitectură și componentele artistice, la monumente. Modulul II/2024

Ca o continuare a modulului I și un prilej de aprofundare a aspectelor ce țin de Relația dintre arhitectură și componentele artistice, la monumente, ne bucurăm să putem anunța cel de al II-lea modul al proiectului.

Modulul II crează un nou context de învățare și aprofundare prin studii de caz și experiențe împărtășite de specialiști și a fost pregătit pe baza feedback-ului primit de la participații din 2023, la proiect.

Prin proiect ne dorim să contribuim la creșterea nivelului de specializare al celor ce intervin pe monumentele istorice, o comunicare mai bună și colaborare între specialiști, formarea echipelor multidisciplinare, intervenții ce iau în calcul ansamblul monumentului, conștientizarea rolului echipei și a efectelor, adesea în lanț, ale intervențiilor și materialelor introduse în operă.

Modul II/2024 de ateliere online (ZOOM):

  • durata atelierelor 1:30–2 ore/atelier cu prezentări de studii de caz, informații teoretice și exemple practice, răspuns la întrebări;
  • perioada de desfășurare: 1 aprilie – 15 iunie;
  • fiecare beneficiar participă o dată pe săptămână;
  • zilele și orele de desfășurare a atelierelor sunt: luni, ora 18:30; joi, ora 18:30; sâmbăta, ora 11.
  • numărul de participanți: 100, distribuiți în trei grupe astfel încât transferul de informații să fie optim. Împărțirea pe grupe se face pe baza opțiunilor selectate în formularul de înscriere și în ordinea trimiterii opțiunilor, până la completarea locurilor unui atelier.

Temele abordate în fiecare atelier sunt conectate între ele, modulul fiind pregătit în ansamblu. Nu se pot face înscrieri selective, doar la unele dintre ateliere.

Structura și lectorii modulului II/2024:

Săptămâna 1: arhitect Rodica CRIȘAN, profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București

  • Umiditatea patologică a zidăriilor istorice: diagnoză și tratament
  • Diverse degradări determinate de umiditatea conținută de elementele de construcție; Sursele posibile ale umidității. Importanța determinării sursei pentru alegerea tratamentului; Diagnoza umidității prin inspecție vizuală și cu tehnici instrumentale; Necesitatea măsurării cantității de umiditate conținută; interpretarea măsurătorilor; Diagnoza și tratamentul umidității patologice: studii de caz privind construcții cu componente artistice.

Săptămâna 2: arhitect Arnold MAKALIK, Atelier Mossfern, Cluj

  • Eșec și izbândă prin jurnalul lui Meșterul Manole.
  • Incursiuni în domeniul observării, înțelegerii, cercetării valorilor mediului obiectual prin prisma unor interveneții de conservare și restaurare din Transilvania.

Săptămâna 3: ing. Georgiana TIRT, Progir Structural SRL

  • Abordarea consolidărilor structurale în cazurile existenței componentelor artistice. Colaborarea cu istoricul de artă și restauratorul de componente artistice.
  • Câteva situații concrete: Casa Hintz (Cj); Biserica Dominicană Sighișoara; Biserica Reformată Petecu; Biserica Unitariană Suatu.

Săptămâna 4: Mihaly Ferenc, specialist în domeniul restaurării lemn și pictură pe lemn

  • Conservarea și restaurarea elementelor de lemn la monumente istorice
  • Lemnul ca materie de bază la monumente istorice: principalele specii de lemn, structuri specifice, caracteristice unei epoci, tehnici de execuție, ornamente; principali factori și forme de degradare la structuri de lemn și componente artistice pe bază de lemn; fazele intervențiilor de conservare-restaurare la elemente de lemn.

Săptămâna 5: Kiss Lóránd, specialist conservare-restaurare la monumente istorice cu pictură murală, în domeniul pictură murală, S.C. Imago Picta S.R.L. Asociatia Arcus

  • Picturile murale. Cercetare, restaurare. Conexiuni cu arhitectura
  • Pictură decorativă, tencuieli de epocă, rostuiri etc. Apariții, reprezentări, exemple; Cercetarea preliminară din mai multe puncte de vedere: cercetare arhitecturală, întrebările arhitectului, cercetarea componentei artistice, identificarea și documentarea valorilor; Exemple pozitive și negativede conservări restaurări, includrea sau nu a restaurării punerii în valoare a picturilor murale și/sau a tencuielilor istorice în cadrul restaurării monumentelor istorice.

Săptămâna 6: urbanist Ramona Ungureanu, specialist atestat de Ministerul Culturii în domeniul „urbanism istoric”, UHM RESEARCH & PLANNING 

  • Restaurarea centrelor istorice
  • Domeniul urbanismului istoric („definiție”, necesitate); Scurte referiri legislative (cine sprijină urbanismul istoric); Cele mai cunoscute documentații prin care se exprimă / manifestă domeniul (SIG, SIZ, SI de obiect); Restaurarea centrelor istorice – De la ansamblu la detaliu și invers; Studiu de caz: Piața Medievală „Regele Ferdinand I” Mediaș.

Săptămâna 7: dr. arh Virgil Apostol, cercetător Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, arhitect OPUS-Atelier de arhitectură

  • Monumentul arheologic și arheologia monumentului
  • Metode de abordare a șantierelor cu componentă arheologică – ruine arheologice, vestigii arheologice, monumente ruinate. De la principiile de restaurare la punerea în operă a proiectului de intervenție. Cum căutăm echilibrul între cercetare, conservare, restaurare, punere în valoare și integrare-adaptare la contextul actual.

Săptămâna 8: dr. arh. inginer Ana Maria Biro, Arhiline Studio SRL

  • Echiparea cladirilor de patrimoniu – o problemă actuală

Săptămâna 9: Ing. Ștefan Geantă, ARMIST S.R.L.

  • Intervenții structurale asupra construcțiilor istorice

Cui se adresează:

Modulul se adresează specialiștilor precum arhitecți, ingineri, ingineri constructori la monumente, restauratori, istorici de artă, arheologi, care lucrează în proiecte de conservare și restaurare a monumentelor istorice.

Au prioritate în a participa la modulul II/2024 specialiștii ce au participat sau sunt înscriși la modulul I al proiectului. Astfel, invitațiile pentru înscriere se trimit gradual, potrivit ordinii de mai jos și locurile se consideră ocupate pe măsura efectuării înscrierilor / completării formularului de înscriere.

  1. specialiști practicanți ce au urmat modulul I/2023, care au avut grad mare de participare la ateliere;
  2. specialiști practicanți, înscriși la modulul I/2024, care au experiență în conservare-restaurare monumente / clădiri istorice;
  3. alți participanți la proiect;
  4. specialiști care nu au participat la proiect, dar își manifestă intenția, în măsura în care mai sunt locuri disponibile*.
  • Invitațiile de participare și link către formularul de înscriere se trimit de către echipa de proiect pe adresa furnizată de cursanți la înscrierea la modulul I.
  • ! Ocuparea locurilor se face în ordinea completării formularului de participare.
  • * În cazul în care locurile nu sunt completate de participanții la modulul I, se va face anunț public (pe website-ul caietelerestaurării.ro și social media) pentru înscrierea altor specialiști interesați.

Contribuția beneficiarilor

Pentru participarea la modulul II (pachet de ateliere), un participant trebuie să achite 100 de lei. Suma reprezintă o parte din valoare activității, restul sumei este asigurată prin finanțarea obținută de la Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de arhitectură și contribuția ACS la proiect.

Suma (100 de lei) se va achita conform modalității de plată transmisă către participanți, după finalizarea înscrierilor.

După selecția participanților și achitarea taxei, aceasta nu va fi returnată în cazul în care un beneficiar nu poate participa, din motive obiective, la tot modulul. Acesta are însă posibilitatea de a numi altă persoană care să participe la ateliere.

Pe lângă experiența dobândită, la final participanții la modulul online vor primi o diplomă de participare.

Parteneri proiect

Relația dintre arhitectură și componentele artistice, la monumente, proiect inițiat de Art Conservation Support; Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

Parteneri proiect: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia: Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie (DIAM), Universitatea Națională de Arte din București: Secția de conservare-restaurare opere de artă, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Contact: caietelerestaurarii@gmail.com