Iată că în al doisprezecelea an de la apariția Caietelor restaurării, și sperăm că nu în al doisprezecelea ceas al domeniului, dedicăm o parte mai importantă a numărului tocmai oamenilor: specialiștii care au o contribuție importantă la cercetarea, conservarea și restaurarea patrimoniului cultural.
În 2022 vorbim despre Autentic și funcțional printr-o sinteza despre cum a fost definită autenticitatea în cele mai importante Carte privind conservarea și restaurarea monumentelor, cât și prin noi studii de caz despre cum putem păstra sau distruge patrimoniul, exemple de bună practică, note critice, analize, cercetări, metodologii, descoperiri și punere în valoare.
2021
Deontologia profesională
Cine este restauratorul zilelor noastre? Cum își poate el exercita cu bine profesia? Cum să reziste în fața provocărilor domeniului?
2020
Patrimoniul, între intervenție și presiunea timpul
Cuprinde atât studii de caz, cât și provocările intervenției; atât necesitatea de a conserva, de a interveni pe opera de artă, cât și limitările impuse de termene fixe, materiale ori hibe legislative.
2019
Tendințe și principii în restaurarea contemporană
cum ne raportăm noi, specialiștii din România, la ce spun și fac specialiștii din alte țări? care sunt tendințele la nivel european? sunt principiile utile în restaurare? cui îi folosesc?
2018
Conservarea preventivă
Conservarea preventive – ce și când să facem pentru a păstra cât mai bine și pentru cât mai mult timp patrimoniul cultural material fără intervenții majore.
2017
Interdisciplinaritate
Interdisciplinaritate – tema propusă pentru acest număr este „firul roșu” care leagă, sau ar trebui să lege, orice intervenție pe opera de artă.
2016
Patrimoniului complementar
”patrimoniului complementar” – acel patrimoniu “mobil”, variat, ”discret” și de multe ori neglijat, realizat pe suport divers: hârtie metal, ipsos, lemn, pânză