Ediții

2023

Iată că în al doisprezecelea an de la apariția Caietelor restaurării, și sperăm că nu în al doisprezecelea ceas al domeniului, dedicăm o parte mai importantă a numărului tocmai oamenilor: specialiștii care au o contribuție importantă la cercetarea, conservarea și restaurarea patrimoniului cultural.

2022

În 2022 vorbim despre Autentic și funcțional printr-o sinteza despre cum a fost definită autenticitatea în cele mai importante Carte privind conservarea și restaurarea monumentelor, cât și prin noi studii de caz despre cum putem păstra sau distruge patrimoniul, exemple de bună practică, note critice, analize, cercetări, metodologii, descoperiri și punere în valoare.

2021

Deontologia profesională

Cine este restauratorul zilelor noastre? Cum își poate el exercita cu bine profesia? Cum să reziste în fața provocărilor domeniului?

2020

Patrimoniul, între intervenție și presiunea timpul
Caietele Restaurării 2020

Cuprinde atât studii de caz, cât și provocările intervenției; atât necesitatea de a conserva, de a interveni pe opera de artă, cât și limitările impuse de termene fixe, materiale ori hibe legislative.

caiete 2019 thumb

2019

Tendințe și principii în restaurarea contemporană

cum ne raportăm noi, specialiștii din România, la ce spun și fac specialiștii din alte țări? care sunt tendințele la nivel european? sunt principiile utile în restaurare? cui îi folosesc?

2018

Conservarea preventivă

Caietele_Restaurarii_2018_SOFTCOVER011

Conservarea preventive – ce și când să facem pentru a păstra cât mai bine și pentru cât mai mult timp patrimoniul cultural material fără intervenții majore.

2017

2017

Interdisciplinaritate

Interdisciplinaritate – tema propusă pentru acest număr este „firul roșu” care leagă, sau ar trebui să lege, orice intervenție pe opera de artă.

2016

Patrimoniului complementar

2016

”patrimoniului complementar” – acel patrimoniu “mobil”, variat, ”discret” și de multe ori neglijat, realizat pe suport divers: hârtie metal, ipsos, lemn, pân

Caiatele_Restaurarii_2015

2015

Extrageri și repictări

Extragerile și repictările sunt două intervenții majore care modifică fundamental structura operei de artă. De aceea le-am abordat în numarul din 2015.

2014

Componentele litice

2014

Componentele litice atrag atenția cu precădere în numărul din 2014

2013

2013

Conservarea lemnului

Conservarea lemnului și a componentelor artistice realizate pe suport de lemn

2012

40 de ani de restaurare stiintifică

Humor 2012

Primul număr al revistei “Caietele restaurării” – moment aniversar, șantierul pilot de la Humor