Lucrarea prezintă pe scurt un rezumat al intervențiilor asupra picturilor budiste din Ladakh din regiunea Himalaya, detaliile lor tehnice, daunele recurente și abordările de conservare.

Pentru a ilustra, sunt prezentate trei studii de caz din proiectele de conservare a picturii de perete THF; temple construite în secolele al XIII-lea și al XV-lea, care dezvăluie diferitele tehnici și degradări specifice întâlnite în acest tip de clădire de pământ. 

 

Este descrisă strategia generală de conservare, subliniind necesitatea utilizării materialelor naturale locale datorită compatibilității lor cu originalul și disponibilității lor în zonă. De asemenea, programul recunoaște necesitatea de a împărtăși cunoștințele de conservare și întreținerea clădirilor prin programe de instruire pentru studenții și călugării locali.

 

autor: Anca Nicolaescu

Absolventă a Universității de Arte București, secția Conservare-Restaurare, și a Universității Paris I Sorbonne cu Master 2 Professionnel Conservation Restauration des Biens Culturels. Din 2005 face parte din echipa Tibet Heritage Fund coordonând proiectele de conservare restaurare a picturilor murale budiste din Himalaya.

Caietele restaurării 2018, pp. 42-65