24 august 79 d.Hr. Eruptia Vezuviului acoperă orașul Pompeii și înmormântează ultimii locuitori sub metrii de piatra ponce, lapili și cenusă vulcanică.

După mai bine de un mileniu și jumătate, în 1748, abatele Martorelli a descoperit primele rămășițe umane. Săpăturile sunt abandonate și reluate în 1772 când, în Villa di Diomede, au fost descoperite 18 schelete.

După prima jumătate a sec.XIX, odată cu schimbarea metodei de săpătură, în 1863,Giuseppe Fiorelli obține primul mulaj în gips după amprenta lasată de corpul unei victime a erupției în materialul vulcanic. Până în 2012, folosind aceeași tehnică și materiale diferite, au fost realizate mulajele a peste 80 dintre victimele eruptiei Vezuviului.

Condițiile de microclimat, caracteristicile materialelor constitutive, numeroasele mutări dintr-un spațiu în altul și alți factori au dus la degradarea acestor importante vestigii.

În 2014 a fost demarat un amplu proiect interdisciplinar de studiere și restaurare a acestor martori ai Pompeiului de acum aproape două milenii.

 

autori:

Giancarlo Napoli - Restaurator, director tehnic al firmei Atramentum, coordonatorul lucrărilor de restaurare

Sorin Pîrvulescu - Restaurator, Alutanus Restauri

Caietele restaurării 2017, pp. 46-65