Caietele restaurării 2025 – call for papers

Stimați colegi, specialiști în domeniul conservării, restaurării și punerii în valoare a patrimoniului cultural, ori tineri ambițioși ce aveți cercetări de arătat, vă invităm să împărtășiți experiența și roadele cercetării prin intermediul Caietelor restaurării.

Monitorizare și întreținere este tema pe care o propunem pentru cel de-al XIV-lea număr din Caietele restaurării, număr ce va apărea în 2025.

Care este starea de conservare a monumentelor și care sunt aspectele la care trebuie să fim atenți periodic? Ce se întâmplă cu monumentele, și obiectele de patrimoniu mobil după ce au trecut prin procesul de conservare-restaurare? Când trebuie să intervină specialiștii? Cum întreținem patrimoniul cultural material pentru ca intervențiile majore să fie cât mai rare? Care este periodicitatea cu care trebuie făcute anumite acțiuni de întreținere? Cum întreținem pentru a nu degrada? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care ne dorim să răspundem în cadrul articolelor scrise de specialiști.

Am ales această temă deoarece observăm că cel mai adesea un patrimoniul este privit cu atenție doar în perioadele în care se găsește în procesul de conservare-restaurare, ori etapele premergătoare, de proiect. Totuși în lipsa monitorizării periodice a stării de conservare în care se găsesc și a intervenției punctuale, multe dintre degradările minore se amplifică. O acțiune minimă se transformă astfel într-o intervenție majoră ce cuprinde atât elementele exterioare, de protecție cât și însăși structura de rezistență sau materia, în profunzimea sa. Și componentele artistice de la interior, teoretic protejate de elementele de arhitectură, ajung să fie expuse direct prin inflitrații ori diverși factori de degradare din exterior.

Textele se vor baza pe studii de caz și analize critice, pe cercetare și detalii culese din șantiere.

Studiile de caz, cercetări sau intervenții recente de conservare-restaurare a patrimoniului cultural rămân în continuare în atenția noastră, în paralel cu tema propusă pentru numărul din 2025.

Termen de predare articole: 15 mai 2025

  • Înainte de a pregăti materialul vă rugăm insistent să consultați normele de redactare.
  • Evaluarea articolelor: în maxim 30 zile de la data primirii la redacție.
  • Acceptarea spre publicare: în ordinea primirii la redacție, dacă Comisia de evaluare recomandă materialul în acest sens.
  • Pentru alte informații sau întrebări suplimentare, vă rugăm să ne contactați: 
    office@acs.org.ro 
    Facebook: Art Conservation Support – ACS
    telefon 0721.717.066.

Proiect susținut de Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul de arhitectură.