Despre proiecte și colaborări. Reguli de bază

Elaborarea documentațiilor de specialitate, cât și a documentelor financiare privind conservarea și restaurarea componentelor artistice identificate într-un monument, constituie, în mare parte, baza de la care se pornește întregul proces de restaurare.

Știința pentru astfel de proiecte se capătă prin dobândirea unei experiențe profesionale sau prin participarea la cât mai multe proiecte de restaurare. Pentru fiecare dintre noi există un început și cu siguranță că orice început presupune greutăți sau neînțelegeri privind chestiunile contabile sau legislative. Micile mele sfaturi vin tocmai în ajutorul celor care sunt la început de drum, pentru a fi foarte atenți la tot ceea ce presupune angajarea într-un proiect de restaurare.

Nu dețin adevărul absolut dar vă mărturisec că de multe ori am greșit din neștiință sau pentru că m-am grăbit, tot ceea ce încerc acum să arăt este cât de necesară poate o analiză foarte atentă pentru tot ceea ce facem sau pentru tot ceea ce semnăm atunci când considerăm că suntem pregătiți să executăm o lucrare de anvergură.

Autor:

Elena Vasilica Martin – expert restaurator, Mart Art In s.r.l. Absolvent U.N.A., București, secția de artă monumentală – restaurare, 1989; atestat specialist restaurator pictură murală în 2004 și expert restaurare pictură din 2018
 

Caietele restaurării 2020, pp. 286-293