Procesul de curăţare, mai ales cea umedă, reprezintă o parte importantă a conservării textilelor istorice. În ultimii ani, în contextul creşterii preocupării pentru protecţia mediului, se preferă utilizarea unor agenți de curăţare biodegradabili (precum extractul de saponine).
Scopul acestui studiu a fost în primul rând de a evalua siguranța utilizării ca agent de curățare pentru fibre textile a extractului de nuci de săpun (Sapindus mukorossi) în comparaţie cu extractul din rădăcina de Saponaria officinalis, iar în al doilea rând, aplicarea metodologiei de curăţare la o piesă istorică – un antimis provenit de la biserica din Vadu Oii, jud. Constanţa.
Gradul de remanenţă a culorii soluţiilor de curăţare a fost evaluat pe diferite tipuri de ţesături albe: bumbac, in, lână, mătase și viscoză. Fiecare tip de material a fost testat cu ambii agenţi de curăţare în două concentraţii (5 şi 10%), cu şi fără clătire după spălare. Evaluarea culorii eşantioanelor înainte și după tratamente a fost efectuată cu ajutorul Spectrofotometrului portabil NS820.
În urma testelor efectuate s-a constatat că rezultatele curăţării cu cei doi agenţi tensioactivi sunt comparabile, variaţia de culoare fiind în cele mai multe cazuri mai mică pentru extractul de nuci. O coloraţie mai intensă a fost observată doar în cazul lânii, limita de acceptabilitate fiind depăşită doar pentru soluţia concentrată de Saponaria, utilizată fără clătire.
Pentru curăţărea antimisului a fost utilizat extractul de Sapindus Mukorossi 10%, diluat cu apă demineralizată în proporţie de 1/5.
Autori:
Irina Marangic – Licențiată în chimie din anul 2012 (Universitatea Ovidius din Constanța), iar în anul 2020 a absolvit cursurile de master la UNARTE, Departamentul Conservare-Restaurare. În anul 2021 a obținut atestatul de restaurator expert de la Ministerul Culturii și de restaurator textile de la Patriarhia Română.
Irina Huică – Inginer chimist (UPB, 1999) și absolventă (licență și master) a Departamentului de Conservare-Restaurare (UNARTE, 2017). În anul 2015 a obținut titlul de doctor (UMF). În prezent este cercetător științific și lector invitat (chimie) la Departamentul Conservare-Restaurare (UNARTE).
Caietele restaurării 2021, pp. 286-295